De Ginkelse Heide is een prachtig, uitgestrekt natuurgebied nabij Ede. Om het gebied beter toegankelijk te maken voor bezoekers, zijn wij in opdracht van Gemeente Ede aan de slag gegaan met onder andere de parkeervoorziening en paden. We werkten met elektrische machines om zo schoon mogelijk te werken en voor behoud van rust in het gebied.

Opdrachtgever: Gemeente Ede

Expertises: Grondwerk, straatwerk, elektrische machines, groen

Looptijd werkzaamheden: 1 jaar

Onderaannemers: Vaarkamp B.V. (groen), Bloemendal – Grond en straatwerk (straatwerk), Schagen Infra (betonwerken)

Cijfers: 7.000 m2 straatwerk, 4.335 m2 halfverhardingen, 265 m2 betonverharding, aanplanting van 59 bomen en 6.400 heesters

Opruimen van het gebied

Ons werk begint met het creëren van ruimte en het opruimen van het gebied. We verwijderen de inrichting die niet meer nodig is. Net als bij onze andere projecten, zetten we hierbij in op hergebruik: bestaande bestratingsmaterialen en halfverharding worden (deels) hergebruikt en sommige inrichtingsmaterialen komen ook terug in het eindresultaat.

 

Werken met behoud van de natuur

We verwijderen bestaande parkeerplaatsen, om hier weer ruimte te geven aan natuurontwikkeling. Ofwel: de oude parkeerplaatsen worden weer groen en onderdeel van de natuur. We graven samen met onze onderaannemer gaten voor bomen en planten en voorzien deze gaten van bomengrond en teelaarde. Deze voorbereiding legt de basis voor de aanplanting van nieuw groen en geeft de ideale omstandigheden voor bomen en planten in dit gebied.

 

Aanleg nieuw parkeerterrein

Vervolgens realiseren we een nieuw parkeerterrein. Dit nieuwe parkeerterrein bestaat uit drie delen: een geheel besloten verharding, een deel met open verharding en een grasveld voorzien van grondwapening. De grondwapening zorgt ervoor dat deze parkeermogelijkheid ook bruikbaar blijft bij nat weer.

Voorafgaand aan deze werkzaamheden egaliseren we de grond en leggen we menggranulaat neer.

 

Wandelpaden voor iedereen

De natuur op de Ginkelse Heide is schitterend én (historisch) uniek. Om het gebied voor wandelaars toegankelijk te maken, leggen we halfverharde paden aan die ook door mindervaliden gebruikt kunnen worden. Waar de bestaande grond volstaat, worden de wandelpaden direct aangelegd. Op plekken waar de bestaande grond niet stevig genoeg is, hebben we de grond afgegraven en zand aangebracht als fundament voor de paden. Zo kan iedereen genieten van wat de Ginkelse Heide te bieden heeft!

Wij denken in (duurzame) oplossingen, met behoud van de natuur. Ook een uitdagende klus voor ons? Laat het ons weten!