De Professor Schoemaker Plantage is een prachtig stadspark en te realiseren woonwijk in Delft. Een groene omgeving waarin de mens en natuur samenkomen. In opdracht van de Gemeente Delft maakten wij van Focus B.V. de locatie bouw- en woonrijp, legden we de rioolinfrastructuur aan én ontwikkelden we een prachtig nieuw parkgebied midden in de wijk. Een ware blikvanger!

Opdrachtgever: Gemeente Delft
Expertises: Civiele Techniek
Looptijd werkzaamheden: 4 jaar
Onderaannemers: Habo (straatwerk), Sight (groen), Tast (straatverlichting), Avema (asfalt), Damsteegt (bruggen), Cofra (verticale drains)

Voorwerk en voorbelasting

De ondergrond voor de Professor Schoemaker Plantage moest bouwrijp gemaakt worden, voordat de bouw kon beginnen. Wij startten met het verwijderen van de oude inrichting en het klaarmaken van de locatie voor de bouw. Hierbij was stabilisatie van de ondergrond belangrijk om verzakking te voorkomen. We pasten daarom voorbelasting toe met zandhopen en plaatsten verticale drains in de grond tot 10 meter diepte. Deze drains versnellen het zettingsproces en zorgen, samen met de zandhopen, voor een stevige ondergrond. Zo kunnen in de toekomst wegen en parkeerplaatsen gerealiseerd worden.

Rioolinfrastructuur en waterbeheer

We legden een uitgebreid rioolstelsel aan door het hele gebied. Hierdoor wordt regenwater op een efficiënte manier afgevoerd en hebben we het waterbeheer geoptimaliseerd. Ons doel? Een gezonde en duurzame leefomgeving voor de bewoners, zonder wateroverlast.

Woonrijp maken van de locatie

Onze volgende stap was het woonrijp maken van de locatie. We voerden straatwerk uit, installeerden veiligheidsverlichting en legden de benodigde nutsvoorzieningen aan. En naast deze praktische werkzaamheden, begonnen we aan het realiseren van een schitterend, groen stadspark.

Het stadspark: de eyecatcher van Professor Schoemaker Plantage

Een van de hoogtepunten van dit project was de ontwikkeling van het nieuwe parkgebied. We hebben volop groen gecreëerd in de plantsoenen en realiseerden verschillende faciliteiten. We richtten ons op het aanleggen van wandelpaden, bankjes, speelplaatsen en bruggen. Uniek detail: in deze bijzondere bruggen zijn iconen verwerkt van voormalige gebouwen uit de rijke geschiedenis van Delft.

Natuurlijke habitatverbetering en ecologische voorzieningen

Bij Focus B.V. is duurzaamheid één van de speerpunten. Voor deze opdracht van de Gemeente Delft hebben we specifiek aandacht besteed aan het verbeteren van de natuurlijke omgeving van mens en dier in het parkgebied. Hoe? We maakten ijsvogelwanden, zaaiden unieke bloemen en kruidenzaden en plaatsten bijenhotels. Zo dragen we bij aan de biodiversiteit en voor behoud van de lokale flora en fauna.

Wij richten ons op duurzame oplossingen voor onder andere groenontwikkeling en infrastructuur. Ook een uitdagende klus voor ons? Wij staan voor je klaar!