Voor de gemeente Ede wordt er aan de oude kerkweg en Derk Wiggerstraat gewerkt aan de reconstructie van het riool. Eén gemend riool worden twee stelsels: één voor hemelwater en één voor vuilwater. Het hemelwaterstelsel is een infiltratie riool, waardoor regenwater weer terug de bodem in geïnfiltreerd wordt. Boven de grond wordt het asfalt wordt vervangen door straatwerk. De werkzaamheden zijn in week 34 gestart en zullen naar verwachting afgerond worden in week 51.
Opdrachtgevers: Gemeente Ede
Expertises: Civiel
Looptijdwerkzaamheden: week 34 t/m 51
Onderaannemers: Vaarkamp
De reconstructie stap voor stap
Als eerste is de bestaande inrichting verwijderd. Hierbij is aan een kant de stoep blijven zitten zodat bewoners hun huizen goed kunnen bereiken. Voordat de riool sleuf in de Derek Wiggerstraat wordt ontgraven worden er tijdelijke aansluitingen gemaakt op het hemelwater stelsel. Hierin zit een overstort, zodat het water wel weg kan op het moment dat dit meer is dan dat in de bodem geïnfiltreerd kan worden.
Om de twee rioolstelsels aan te leggen is er een deel zand ontgraven. De oude aansluitingen worden verwijderd en de huizen worden op het nieuwe riool aangesloten. Om het hemelwaterriool komt drainagezand om de infiltratie zo goed mogelijk te bevorderen. Vervolgens wordt het zand verder opgebouwd tot de verharding, waarna het straatwerk erin gelegd wordt. Deze werkzaamheden worden in delen van maximaal 80 meter uitgevoerd om de bereikbaarheid voor hulpdiensten en dergelijke zo goed mogelijk te houden.
Twee straten als twee projecten
Aan de oude kerkweg staan bomen, in de Derk Wiggerstraat niet. Daardoor zijn de twee straten als het ware twee hele verschillende projecten. De machines moeten nauwkeurig om de bomen heen werken om te voorkomen dat ze beschadigd raken. Tijdens de werkzaamheden moet er voortdurend rekening worden gehouden met de aanwezigheid van de bomen.
Met een boomzuiger wordt de grond bij de wortels weggehaald zodat de wortels niet beschadigen. Het kan ook zijn dat er op de plaats van de boom een sleufkist toegepast moet worden, zodat de grond niet invalt. De sleufkist is een stalenkist met een afstandhouder er tussen. Je kunt dan ingraven en de grond blijft staan. Bij het aanvullen haal je de kist weer mee eruit.